Turó de les Mentides
Folgueroles

Pla de Sant Francesc
    Emplaçament
    A l’extrem nord-oest del terme municipal, pel camí que porta al mas Palou des de la carretera C-153, km. 4,1, al costat d’una granja

41.95598
    2.29617
    441670
    4645128
    08083 - 59
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    VII a.C.
    650-600 a.C.
    Completament cobert de vegetació.
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    CCAA 2593
    Científic/Cultural
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un sepulcre de planta rectangular, del que actualment no se n’observa cap resta. Presentava unes mesures de 1'76 m de longitud per 0'49 m d’amplada, amb una orientació est-oest i estava bastit amb lloses de pedra primes. L’estructura estava incomplerta per la banda de ponent, mancant la llosa de capçalera. Durant l’excavació de l’interior de la cambra funerària es documentaren restes òssies corresponents a les extremitats inferiors d'un individu, en concret els fèmurs. A l'exterior, tocant una de les lloses que conformaven l’estructura, també es documentaren restes òssies desordenades, així com una acumulació de fragments de ceràmica concentrats. En concret es documentaren 125 fragments de ceràmica feta a mà i 18 fragments de ceràmica a torn. Es van identificar set plats tapadores gairebé complets amb decoració acanalada en el seu interior, dos fragments d’urnes amb les vores exvassades i decorades amb motius d'espina de peix per incisió, combinats amb decoracions de cordó imprès i diversos fragments de ceràmica decorada amb motius circulars per incisió o impressió.

El sepulcre fou excavat a la dècada dels anys 20 del segle XX per J. Gudiol i la colla de Gurb del Centre Excursionista de Vic. En el moment de l’excavació es va poder documentar que el sepulcre havia estat saquejat. Els materials documentats foren dipositats al Museu Episcopal de Vic. Segons J. Gudiol, també es va documentar una pedra de molí o mola plana que actualment no està localitzada.

El nom del turó fa referència al fet que els veïns de la zona hi anaven a fer petar la xerrada. Com que s’hi contaven moltes boles i s’hi organitzaven moltes ensarronades, el turó es començà a anomenar el serrat de les Mentides.

MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 85-86, 309.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.01.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (1999). “El serrat de les Mentides”. La Falguera nº 14, p. 18.