Turó de les Mentides
Folgueroles

  Osona
  Pla de Sant Francesc
  Emplaçament
  A l’extrem nord-oest del terme municipal, pel camí que porta al mas Palou des de la carretera C-153, km. 4,1, al costat d’una granja
  480 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.95598
  2.29617
  441670
  4645128
  Número de fitxa
  08083 - 59
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Edats dels Metalls
  Ibèric
  Segle
  VII a.C.
  Any
  650-600 a.C.
  Estat de conservació
  Dolent
  Completament cobert de vegetació.
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2593
  Accés
  Fàcil
  Científic/Cultural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00100013
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Restes d’un sepulcre de planta rectangular, del que actualment no se n’observa cap resta. Presentava unes mesures de 1'76 m de longitud per 0'49 m d’amplada, amb una orientació est-oest i estava bastit amb lloses de pedra primes. L’estructura estava incomplerta per la banda de ponent, mancant la llosa de capçalera. Durant l’excavació de l’interior de la cambra funerària es documentaren restes òssies corresponents a les extremitats inferiors d'un individu, en concret els fèmurs. A l'exterior, tocant una de les lloses que conformaven l’estructura, també es documentaren restes òssies desordenades, així com una acumulació de fragments de ceràmica concentrats. En concret es documentaren 125 fragments de ceràmica feta a mà i 18 fragments de ceràmica a torn. Es van identificar set plats tapadores gairebé complets amb decoració acanalada en el seu interior, dos fragments d’urnes amb les vores exvassades i decorades amb motius d'espina de peix per incisió, combinats amb decoracions de cordó imprès i diversos fragments de ceràmica decorada amb motius circulars per incisió o impressió.

  El sepulcre fou excavat a la dècada dels anys 20 del segle XX per J. Gudiol i la colla de Gurb del Centre Excursionista de Vic. En el moment de l’excavació es va poder documentar que el sepulcre havia estat saquejat. Els materials documentats foren dipositats al Museu Episcopal de Vic. Segons J. Gudiol, també es va documentar una pedra de molí o mola plana que actualment no està localitzada.

  El nom del turó fa referència al fet que els veïns de la zona hi anaven a fer petar la xerrada. Com que s’hi contaven moltes boles i s’hi organitzaven moltes ensarronades, el turó es començà a anomenar el serrat de les Mentides.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 85-86, 309.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.01.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (1999). “El serrat de les Mentides”. La Falguera nº 14, p. 18.