Barri de l'Hospital
Olesa de Bonesvalls

    Alt Penedès
    Barri Hospital. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Emplaçament
    Entre la carretera BV-2411 i la riera de Begues, al peu de l'Hospital de Cervelló

    Coordenades:

    41.346
    1.84586
    403444
    4577810
    Número de fitxa
    08146-88
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 0020000009002
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    El barri de l'Hospital forma part del poble d'Olesa, però es troba una mica apartat del centre, a l'altra costat de la carretera Begues-Avinyonet BV-2411, al lloc on la riera d'Olesa desguassa a la de Begues formant un pèlag, el pèlag d'Olesa, on queden retingudes les aigües quan plou molt. El barri era conegut abans per la Pobla de l'Hospital o l'Hospital de Cervelló. En realitat són quatre nuclis petits de població: l'Hospital, amb el carrer de Santa Marta; el barri de l'Altrabanda amb els carrers Hospital i Puig Morer; el raval del Gravat centrat pel carrer Fitó; i el grup de cases que queden a l'entorn de cal Jaume Olivella, amb la carretera entre mig. Les cases dels dos primers llocs són força antigues, moltes amb portals adovellats, i algunes conserven tines o cups a l'interior i el pou a l'hort. Les cases del costat de l'Hospital es troben quasi totes recolzades a la muralla d'aquest, de planta i pis. Al final del carrer Santa Marta hi ha restes d'una antiga fassina. Per passar d'una banda a l'altra d'aquests dos barris hi havia una passera que fa pocs anys s'ha reformat construint un pont que permet un pas fàcil per sobre de la riera entre l'Altrabanda i l'Hospital. En no baixar aigua els vehicles circulen pel llit de la riera. El raval del Gravat es troba a l'altra banda de la riera, entre aquesta i la carretera; forma un grup de cases al peu del carrer Fitó, en concret hi ha 7 cases: cal Joan del Pomàs, cal Punet, cal Caliquenyo, cal Pau Carreter, cal Perets, ca la Isabel i cal Ros, aquesta darrera actualment en runes. Entre aquest grup de cases i el pont hi ha altra grup de cases que es reparteixen a cada costat de la carretera. La més antiga és cal Joan Olivella, davant del pouet, i les altres cases són fetes els anys 1920: cal Miquelet, cal Cacahuero, cal Milà, cal Xarel·lo i l'edifici anomenat Les Voltes, que era un magatzem de tractament de calç abans de la Guerra Civil.

    Sembla probable que el barri es formés al redós de l'Hospital a partir del moment de la seva fundació el 1262. Degut a la finalitat de l'Hospital, d'atendre i curar als pobres, pelegrins, predicadors i passatgers, és molt probable que al seu entorn es formés un grup de cases en les que viurien les persones que treballaven o ajudaven a l'Hospital, arribant alguna d'aquestes cases a fer d'hostatgeria en els moments en que l'Hospital estigués molt ple. Al llibre de visites pastorals de l'església d'Olesa de Bonesvalls del 1312 (ADB) s'assenyala que el nombre de persones que passaven per l'Hospital era molt elevat, unes 400 al mes, cosa que va provocar que es construís un conjunt de cases al seu entorn per tal d'allotjar al personal que hi treballava. El lloc va créixer tot i la pesta del 1348 i d'altres epidèmies. El fogatge de 1358 dóna 58 focs a la zona; el 1365 baixa a 60, i el 1378 es redueix a 45 focs. L'Hospital tenia la "bohiga dels delmes" fora del mur abans de 1617, a l'actual plaça de cal Cotetó i cal Climent. El 1617 es fa a dins del recinte emmurallat, a ponent, allargant la façana i la teulada. El capbreu de 1590 també assenyala que hi havia un ferruginal fora la muralla. Les cases del raval del Gravat són més modernes, probablement entre el XVII i el XVIII, mentre que les de l'entorn de la carretera són del principis del segle XX, quan es va fer la carretera.

    LLORAC I SANTÍS, Salvador (1993). Olesa de Bonesvalls. Un paisatge, un passat i un present. Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls Ajuntament . MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs. MISSER I VALLÈS, Salvador (1993). Catàleg monumental de l'Arquebisbat de Barcelona Penedès-Garraf (vol. 1). Olesa de Bonesvalls, Parròquia de Sant Joan i Hospital de Cervelló. Barcelona Arxiu Diocesà de Barcelona 1993.