Arc de cal Xacó Vell
Olesa de Bonesvalls

Cal Xacó Vell. Barri de l'Hospital, c/ Hospital, 4. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Al barri de l'Hospital

XVI
    Cortés Elía, Mª del Agua

Casa d'estructura senzilla que es troba a l'entrada del carrer Hospital i que aprofita el desnivell del terreny. Actualment la casa està dividida en dos habitatges, fruit d'afegits i ampliacions a la que seria l'estructura original; fins i tot, per la banda de ponent, es va fer una edificació nova a principis del segle XX que és cal Xacó Nou. La casa és de pedra arrebossada en diferents etapes, però amb les cantoneres fetes de carreus grossos molt ben tallats. L'element més característic és l'arc que conserva a la façana principal en la que es va obrir posteriorment la porta d'entrada d'arc de pedra rebaixat. Aquest arc és de mig punt, molt semblant als que es conserven a cal Marxant, fet amb carreus de pedra bastant uniformes. Sembla que a l'interior encara es va conservar fins fa una anys un altre arc paral·lel a aquest, de manera que formaria uns baixos amples probablement destinats a corral de bestiar i que probablement formaria un porxo obert. En aquest arc es va adaptar posteriorment una porta que queda centrada, omplint l'espai entre mig de pedra ben disposada. Més tard, s'ha modificat aquesta entrada, ja que s'ha fet la porta de la casa més estreta i més endarrerida.

El topònim Xacó el trobem a altres cases d'Olesa, en concret al poble. Mossèn Misser pensava que aquesta casa era la que al capbreu de l'Hospital de 1590 apareix amb la denominació "lo mas i honors de Bernat Fogueres que abans era de Pera Soler alias Pera Puig".

MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs.