Porta d'arc de ca l'Esquerrà
Olesa de Bonesvalls

Ca l'Esquerrà. Barri de l'Hospital, c/ Hospital, 11. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Al barri de l'Hospital

XIV ?
    Cortés Elía, Mª del Agua

Casa que es troba a la meitat del carrer de l'Hospital, a la banda nord d'aquest. És una casa de planta i pis, amb accés des del carrer, amb teulada a doble vessant amb carener paral·lel a la façana. La casa queda entre altres dues cases, ca l'Escalat i l'antic corral de ca l'Esquerrà convertit actualment en habitatge. A la planta baixa forma un porxo amb dos arcs de mig punt rebaixats que permeten l'entrada a la casa a través d'un portal d'arc de mig punt adovellat de factura molt maca. Al primer pis forma una eixida d'arcs estrets a un costat i un balcó a l'altre. La façana no presenta cap altre element remarcable. A l'interior del porxo hi ha una premsa de vi moderna. A l'interior la casa havia tingut un cup per fer el vi. La casa dels costat eren els antics corrals de ca l'Esquerrà, tot i que l'estructura de la façana és moderna, forma un porxo amb arc igual que el de la casa, amb dues finestres i un balcó al pis, i amb terrassa amb balustrada ceràmica.

Ca l'Esquerrà era la casa dels Mitjans que posteriorment van construir la masia Mitjans. Sembla probable que el barri es formés al redós de l'Hospital a partir del moment de la seva fundació el 1262. Degut a la finalitat de l'Hospital, d'atendre i curar als pobres, pelegrins, predicadors i passatgers, és molt probable que al seu entorn es formés un grup de cases en les que viurien les persones que treballaven o ajudaven a l'Hospital, arribant alguna d'aquestes cases a fer d'hostatgeria en els moments en que l'Hospital estigués molt ple. Al llibre de visites pastorals de l'església d'Olesa de Bonesvalls del 1312 (ADB) s'assenyala que el nombre de persones que passaven per l'Hospital era molt elevat, unes 400 al mes, cosa que va provocar que es construís un conjunt de cases al seu entorn per tal d'allotjar al personal que hi treballava. El lloc va créixer tot i la pesta del 1348 i d'altres epidèmies. El fogatge de 1358 dóna 58 focs a la zona; el 1365 baixa a 60, i el 1378 es redueix a 45 focs. Al costat de ca l'Esquerrà, a la banda est, hi ha una casa que va ser reformada a mitjans del segle XX que era el corral de la casa i que actualment s'ha convertit en habitatge.

MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs.