Corral d'en Jaume Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Barri Hospital. 08795 OLESA DE BONESVALLS.
A migdia del barri de l'Hospital

Coordenades:

41.33493
1.84798
403605
4576579
08146-90
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XVIII-XX
Dolent
En ruïnes.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 000900DF07E001
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba a migdia del barri de l'Hospital, en direcció al Puig de Mola, a 355m d'alçada, al peu d'un camí forestal. Actualment en ruïna, però encara es pot veure el clos tancat quadrangular, amb la part que estava coberta que tenia tres arcades de mig punt de maó, cobert amb bigues, encanyissat i teula àrab.

Fotografia de Santi Estrada.

La ramaderia ha estat un sector molt important a Olesa ja des de l'edat mitjana i arribant a ser molt important a finals del segle XIX i principis del XX. S'extreia la llet que es portava a comercialitzar a Molins de Rei, Vilafranca i Barcelona. En un principi la llet es transportava en carros i més tard, quan van fer les dues carreteres, entre 1918 i 1928, es feia el transport en 3 o 4 camions que la anaven a buscar a Olesa. El gran nombre de corrals a la zona són l'indicatiu de la importància que van tenir aquests ramats a la zona, així com destacar el pas dels ramats transhumants, principalment ovelles, que a l'hivern pasturaven a la zona d'Olesa i entorn, i que utilitzaven els corrals. Es tancaven els ramats als corrals a les hores de més calor a l'estiu i en cas de mal temps. Munyien sempre un cop el ramat era a casa. A finals dels anys 1920 a Olesa hi havia entre 7 i 8 mil caps de cabres. Els corrals eren edificis senzills, d'una sola teulada poc inclinada i amb carener paral·lel a la façana, fets de pedra no gaire ben treballada. Alguns situats al costat de vies pecuàries i acollien el bestiar en la temporada hivernal. Eren corrals closos, en part coberts, amb porxades d'arcs de mig punt obertes a migdia. Generalment el mas era proper.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROSs, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès. LLORAC I SANTÍS, Salvador (1993). Olesa de Bonesvalls. Un paisatge, un passat i un present. Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls Ajuntament .