Corral de l'Hospital Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Barri de l'Hospital. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Darrera de l'Hospital de Cervelló

Coordenades:

41.34287
1.84697
403532
4577461
08146-70
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XVIII-XX
Dolent
Es troba en semi ruïna.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Bisbat de Barcelona. Carrer del Bisbe, 5. 08002 BARCELONA
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba seguint el camí que des de l'Hospital va en direcció al Puig Morer, passant entre les vinyes. És un clos tancat amb parets de pedra que formen un conjunt de planta rectangular amb un únic accés per la banda nord de cara al poble. Al seu interior hi havia una part que formava corrals tancats dels que actualment la teulada està enfonsada però que encara conserven les divisions de les diferents habitacions o corrals.

La ramaderia ha estat un sector molt important a Olesa ja des de l'edat mitjana i arribant a ser molt important a finals del segle XIX i principis del XX. S'extreia la llet que es portava a comercialitzar a Molins de Rei, Vilafranca i Barcelona. En un principi la llet es transportava en carros i més tard, quan van fer les dues carreteres, entre 1918 i 1928, es feia el transport en 3 o 4 camions que la anaven a buscar a Olesa. El gran nombre de corrals a la zona són l'indicatiu de la importància que van tenir aquests ramats a la zona, així com destacar el pas dels ramats transhumants, principalment ovelles, que a l'hivern pasturaven a la zona d'Olesa i entorn, i que utilitzaven els corrals. Es tancaven els ramats als corrals a les hores de més calor a l'estiu i en cas de mal temps. Munyien sempre un cop el ramat era a casa. A finals dels anys 1920 a Olesa hi havia entre 7 i 8 mil caps de cabres. Els corrals eren edificis senzills, d'una sola teulada poc inclinada i amb carener paral·lel a la façana, fets de pedra no gaire bé treballada. Alguns situats al costat de vies pecuàries i acollien el bestiar en la temporada hivernal. Eren corrals closos, en part coberts, amb porxades d'arcs de mig punt obertes a migdia. Generalment el mas era proper.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.