Carrer Hospital Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Barri de l'Hospital. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Barri de l'Hospital, zona Altrabanda

Coordenades:

41.34654
1.84623
403475
4577870
08146-66
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Modern
Contemporani
XIII-XX
Bo
Inexistent
Obert
Residencial
Privada
Ref. cad.: 0020000009002
Cortés Elía, Mª del Agua

El carrer Hospital es troba a la zona de l'Altrabanda, paral·lel a la carretera, entre aquesta i el carrer Puig Morer. És un carrer amb cases a banda i banda, corresponent les del costat sud a la part de darrera de les cases del carrer Puig Fitó; i quedant la part de darrera de les cases de la banda nord al costat de la carretera. Les cases del costat nord s'adapten al desnivell del terreny i són de planta baixa i un pis, tot i que alguna té golfes o segon pis. Segueixen una estructura similar, amb excepció de dues, cal Escalat i ca l'Esquerrà, que tenen porxo amb voltes a l'entrada. Tot i que l'estructura general proporciona un aspecte de barri antic, pocs elements conserven aquestes cases, exceptuant la porta adovellada de ca l'Esquerrà, l'arc de l'estructura de la façana cal Xacó, i el fet que quasi totes tenien cups a la part de darrera, però que no es conserven ja que les cases s'han adaptat a noves formes de vida. El costat esquerre presenta una zona d'horts al començament del carrer, i dues cases que formaven part de la casa cal Marxant. La part del carrer que toca a la plaça Fitó té un alt edifici de pisos nou que desentona molt amb el conjunt. La relació de cases entrant al carrer pel costat dret és: Xacó vell, Xacó nou, dues cases sense elements remarcables, casa antic corral de l'Esquerrà, Ca l'Esquerrà, Ca l'Escalat, Ca l'Engràcia (antic celler de cal Joan del Pomàs), Cal Pau Ceba, Cal Nen (bloc de pisos). Pel costat esquerre: horts, Cal Mísser, cal Laureà, cal Marxant.

Sembla probable que el barri es formés al redós de l'Hospital a partir del moment de la seva fundació el 1262. Degut a la finalitat de l'Hospital, d'atendre i curar als pobres, pelegrins, predicadors i passatgers, és molt probable que al seu entorn es formés un grup de cases en les que viurien les persones que treballaven o ajudaven a l'Hospital, arribant alguna d'aquestes cases a fer d'hostatgeria en els moments en que l'Hospital estigués molt ple. Al llibre de visites pastorals de l'església d'Olesa de Bonesvalls del 1312 (ADB) s'assenyala que el nombre de persones que passaven per l'Hospital era molt elevat, unes 400 al mes, cosa que va provocar que es construís un conjunt de cases al seu entorn per tal d'allotjar al personal que hi treballava. El lloc va créixer tot i la pesta del 1348 i d'altres epidèmies. El fogatge de 1358 dóna 58 focs a la zona; el 1365 baixa a 60, i el 1378 es redueix a 45 focs. L'Hospital tenia la "bohiga dels delmes" fora del mur abans de 1617, a l'actual plaça de cal Cotetó i cal Climent. El 1617 es fa a dins del recinte emmurallat, a ponent, allargant la façana i la teulada. El capbreu de 1590 també assenyala que hi havia un ferruginal fora la muralla. Les cases més destacables del carrer Hospital són cal Xacó Vell, cal Xacó Nou, ca l'Esquerrà, ca l'Escalat, a la banda nord; cal Misser i cal Laureà a la banda sud.

MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs. MISSER I VALLÈS, Salvador (1993). Catàleg monumental de l'Arquebisbat de Barcelona Penedès-Garraf (vol. 1). Olesa de Bonesvalls, Parròquia de Sant Joan i Hospital de Cervelló. Barcelona Arxiu Diocesà de Barcelona 1993.