Cal Bojons
Rubió

Camps de Cal Boixons. Est de Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí que porta a Cal Bojons

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Bojons es un mas d’origen modern situat a l’est de Maçana. Es tracta d’un conjunt format a partir de diversos cossos annexos que creen un conjunt tancat amb un pati interior. A aquest recinte s’hi accedeix per dues portes amb llinda de fusta, una situada a l’angle sud-oest i l’altre al mur de tancament de llevant. Aquesta dona accés a un petit porxo que dona pas al portal d’accés de la casa. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i dos pisos. Al frontis s’hi obren diverses finestres i el portal d’accés de llinda de pedra amb la inscripció PE1770RA. Damunt el portal hi ha una finestra amb llinda amb l’any 1734. Posteriorment, s’hi va adossar un cos de planta rectangular que uneix pel primer pis el cos principal amb un edifici situat al davant que s’utilitzava d’emmagatzematge. La planta baixa d’aquest cos correspon al porxo d’accés.  Per la banda de llevant aquest conjunt està tancat per un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Antigament era la zona de l’estable i on s’hi trobava un cup quadrangular i l’espai per un segon cup, el qual no es va realitzar mai. Ambdós han estat emprats per altres usos.  A l’interior de la casa es conserva l’antic forn de pa, uns brasers de pedra.

L’actual llinatge de Cal Bojons s’ha de remuntar a la Filomena Palomas Casanova qui es va casar amb l’hereu de Cal Bojons. L’hereu de Cal Bojons va morir i no van tenir descendència amb la Filomena. Aquesta es va casar per segona vegada amb Magí Piqué amb qui van tenir cinc fills. L’hereu fou Joan Piqué Palomas que es va casar amb Antonia Solar i Miret. Aquests van tenir dos fills i l’hereu fou Joan Piqué Solar que es va casar amb Maria Pomés Jorba amb qui va tenir dues filles, actuals propietàries. Cal Bojons era la casa dels amos i tenien de parcers a Ca l’Andreu, Cal Bleda, Cal Troncs i Cal Casals. Era un contracte establert entre parcer i la propietat en la qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, estan tots redimits.