Cal Mateu
Rubió

Solana de Cal Mateu. Sud de Maçana
    Emplaçament
    BV-1031 direcció Calaf. Agafar el camí a la dreta cap a Castellfollit del Boix i seguir pel primer a l’esquerra direcció Ca l’Escolà.
    680

41.67244
    1.60525
    383898
    4614348
    08185 - 256
    000404000CG81C0001BP
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Mateu és un conjunt situat a l’antiga parròquia de Maçana format pel cos principal, un cobert i el paller. El cos principal, fou construït amb dues fases. Inicialment l'edifici era una construcció de planta quadrada que posteriorment fou ampliat amb un segon cos en forma de L invertida. Actualment, l'edifici és una construcció de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i dos pisos. L’accés principal fou modificat la dècada de 1980 per accedir directament a la planta pis. L’accés original és una portalada d’arc de mig punt adovellat situada a l’extrem sud de la façana que dona pas a la planta baixa, espai que manté molts elements originals. Al frontis s’hi obren varies finestres, de les quals en destaca la que es troba situada damunt el portal adovellat, que manté l’ampit i els festejadors per l’interior. La resta d’obertures han estat modificades. De l’interior en destaca principalment la planta baixa, on es conserva la boca del forn, la zona del celler amb la boixa i l’estable amb la menjadora. Des d’aquí també hi ha les antigues escales que donaven accés al primer pis. A la façana sud, s’hi afegir un de petites dimensions amb un balcó a l’alçada del primer pis i un rellotge de sol. Adossat a la façana nord es conserva part d'una de les parets del cup de vi, de planta quadrada i el qual encara conserva la paret de cairons. Davant el cos principal, a inicis del segle XX s’hi construí d’un cobert de planta rectangular amb la coberta a dues aigües destinat a guardar els tractors. Al costat de ponent hi ha els antics corrals, de planta rectangular amb dos accessos a la façana de ponent amb llinda de fusta.