Cal Casals
Rubió

Camí del Mas del Tronc. Sud de Sant Martí de Maçana
    Camí del Mas del Tronc direcció Ca l’Escolà

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Casals és un antic habitatge situat prop de Ca l’Escolà. És un edifici de planta quadrangular amb l’accés situat a la façana de migdia. Consta de planta baixa i pis. A l’interior es conserven diversos murs que delimiten l’interior amb varies estances on hi destaca la boca de l’antic forn de pa. Adossat a la façana nord hi ha les restes de l’antic cup de vi, de planta circular i el qual encara conserva els cairons de revestiment interior. A pocs metres al nord de l’edifici, hi ha les restes de l’antiga premsa. Es tracta d’un gran bloc de pedra amb un encaix central on hi hauria situada la biga de la premsa. Sota aquest bloc hi ha l’espai del premsat amb una gran llosa de pedra amb el canal repicat per conduir el líquid cap a la pica.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Casals era un antic cens de Bojons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Si deixaven de treballar la terra també perdien l’habitatge.