Ca l’Andreu
Rubió

Bosc de Maçana. Sud-oest de Sant Martí de Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí del Mas del Tronc, passat Cal Casals el primer a la dreta

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Andreu és un antic mas situat al camí que porta a Maçana. Actualment està molt enderrocat malgrat que encara és visible que es tracta d’un edifici de planta quadrangular amb diversos murs interiors que divideixen l’espai en diferents estances. A l’interior en destaquen les restes del forn de pa i del cup de vi, situat al nord de l’edifici, de planta circular i el qual encara conserva els cairons interiors de revestiment. A l’altre costat del camí hi ha tres cossos annexes amb les respectives portes d’accés a migjorn que corresponen als corrals i corts. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa.

Segons l’actual propietari, la finca de Ca l’Andreu era un antic cens de Bojons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Si deixaven de treballar la terra també perdien l’habitatge.