Cal Bleda
Rubió

Camps de Cal Bleda. Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí cap a Bojons

Enderrocada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Bleda és una masia del segle XIX situada a l’antic terme parroquial de Maçana. Es tracta d’un edifici de planta rectangular de planta baixa i pis amb la coberta a dues aigües. En destaca la façana de migjorn, la qual conserva quasi tota l’alçada original. En aquesta s’hi obren tres finestres de la planta baixa i dues a l’alçada del primer pis, amb ampit de pedra i brancals de pedra ben escairada. A l’interior es conserven diversos murs de delimiten diferents estances. Entre aquestes es conserva la zona de la cuina, amb la boca del forn de pa i la xemeneia. Posteriorment, per la banda de llevant se li va annexionar un segon cos, de planta rectangular, actualment molt enderrocat. El parament dels murs és de pedra amb filades irregulars lligades amb morter de calç. A la façana de migjorn encara s’hi conserva una bona part de l’arrebossat exterior dels murs.

Cal Bleda era un antic cens de Cal Bojons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Segons un llistat de jornals de l’any 1873 de Cal Bojons, a Cal Bleda hi apareix Jose Jumyent Reus i Matias Oliva. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment