Premsa de Cal Noguera
Rubió

Cal Noguera. Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí que porta a Cal Bojons i Cal Noguera

Li manca tota la gàbia
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La premsa de Cal Noguera es troba situada a la zona porxada que dona accés al mas. La premsa es troba ubicada a la banda dreta del portal d’accés i d’aquesta només es conserva pròpiament el cargol. Davant del cargol hi ha la pica, excavada al sediment geològic de roca natural de planta quadrangular. Al costat esquerre del portal hi ha l’antic cup.

Tal i com consta a la llinda del portal d’accés, la casa fou construïda l’any 1781 però ampliada cap a llevant l’any 1795 amb la construcció d’un porxo a nivell de planta baixa i tres habitacions a nivell del primer pis. La construcció del cup i la premsa s’ha de relacionar amb l’augment de la producció de la vinya a finals del segle XVIII- inicis del segle XIX. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos augmentessin les plantacions de vinya.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.