Cal Noguera
Rubió

Camps de Cal Noguera. Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí que porta a Cal Bojons i Cal Noguera

Algunes part del conjunt estan enderrocades i d’altres malmeses per vegetació
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Noguera es tracta d’un mas edificat a finals del segle XVIII i format a partir del cos principal i diversos volums edificats posteriorment. El mas original es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana principal fou construïda l’any 1795 i correspon a una ampliació del mas original, edificat l’any 1781. Al frontis s’hi obre l’accés mitjançant un arc de mig punt adovellat i a nivell del primer pis dues finestres amb llinda i brancals de pedra ben treballada. En una de les llindes hi consta l’any 1795. L’arc d’accés dona pas a una zona porxada amb el sostre a biga junt que acull la premsa amb el cup de vi i el portal d’accés a l’interior del mas. El portal d’accés és de llinda plana de pedra amb la inscripció: THOMAS 17 † 81 _U IX GR OR, que correspondria al cognom Puiggrós. A la façana de ponent s’hi obren dues finestres a nivell del primer pis amb llinda i brancals de pedra. En una de les llindes hi ha l’any 17_0. A nivell de planta baixa hi ha un gran contrafort. A la façana de migjorn s’hi obren diverses obertures amb biga de fusta i s’hi annexionaren dos contraforts. La planta baixa acull la zona del celler, els estables i el forn de pa. A nivell del primer pis hi ha les diferents habitacions, el menjador i la cuina. El parament dels murs és de pedra amb filades irregulars lligades amb morter de calç amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locades a mode de cadena cantonera. Adossat a l’extrem nord-oest de la façana de tramuntana s’hi annexionar un edifici de planta quadrada amb l’objectiu de construir-hi un nou cup de vi, el qual no es va finalitzar mai. A costat d’aquest cos hi havia un volum amb el femer, el coral i la botiga del gra. Un metres més a l’oest hi ha la pallissa, de dues plantes amb dos arcs de mig punt oberts a la façana de llevant.

Apareix a la fitxa 040. EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Tal i com consta a la llinda del portal d’accés, la casa fou construïda l’any 1781 a tocar del mas de Cal Bojons. Segons documentació existent i relacionada amb el mas de Cal Noguera, l’any 1779 la finca era propietat de Thomas Puiggrós i Noguera, pagès del terme de la parròquia de Sant Martí de Maçana. L’any 1791 apareix documentat  Thomas Noguera i Puiggrós. Segons consta les dues primeres generacions havien portat el cognom de Puiggrós i les següents, fins a l’actualitat, Torrallardona.