Refugi del Mas del Tronc
Rubió

Obaga del Mas del Tronc. Sud de Sant Martí de Maçana
    Pista forestal cap a Sant Martí de Maçana, passat el mas La Coma.

Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura SCP.

L’antiga masia de Cal Tronc fou reformada a finals de la dècada de 1960 i convertida en un refugi, el refugi del Mas del Tronc. Es tracta d’un edifici de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. A la façana principal s’hi obre la porta d’accés amb una finestra a cada costat i dues més al primer pis col·locades simètricament. Al costat dret de la porta hi ha una placa dedicada al Sr. Joan Piqué, que cedí el terreny i l’antic mas per reformar convertint-lo en refugi. A l’interior, a la planta baixa hi ha els espais comunitaris i al primer pis els dormitoris. A la façana posterior s’hi obren diverses finestres a nivell de planta baixa i pis.

Antic mas en ruïnes que fou cedit per Joan Piqué amb l’objectiu que s’arrangés i es convertís en un refugi. Les obres es van finalitzar l’any 1969.

Antigament el Mas del Tronc era un cens de Cal Bojons. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment.

AAVVA. (20079: Unió Excursionista de Catalunya. 75 anys de la història de l’excursionisme català. Barcelona

AAVV. (1994): Itinerari per la Serra de Rubió i refugi Mas del Tronc (Anoia). Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.