Monument als soldats d'Àfrica
Granollers

  Vallès Oriental
  Avinguda Prat de la Riba, 75, 08400-GRANOLLERS
  Emplaçament
  Al magatzem municipal de la Roca Umbert

  Coordenades:

  41.60144
  2.28136
  440114
  4605775
  Número de fitxa
  08096 - 219
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Realisme
  Any
  1929
  Vicenç Navarro
  Estat de conservació
  Dolent
  Es conserva en un estat deplorable en uns magatzems municipals que es troben en una de les naus de la fàbrica Roca Umbert
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
  Autoria de la fitxa
  ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

  Es conserva fragmentat i en un estat deplorable en uns magatzems municipals que es troben en una de les naus de la fàbrica Roca Umbert. Originàriament es tractava d'un grup escultòric que es desenvolupava en tres alçades sobre pòdium de dos esglaons. El cos de la base, un paral·lepíped de pedra, presentava el text al·lusiu al fet històric que commemorava. A sobre d'aquest, un segon cos, amb baixrrelleus al·legòrics als caiguts, estava flanquejat per dues figures femenines d'estil clàssic, i, finalment, el tercer i últim cos, presentava una niké que semblava plorar la desgràcia dels morts, amb els braços en alt.

  Al programa de festa Major del 1929 es va publicar la maqueta del monument als soldats morts a l'Àfrica (CRUZ, 1993). Aquest monument va ser erigit en commemoració dels soldats que van caure a la guerra d'Àfrica. Es va col·locar originàriament a la plaça de la Corona, i al moment de la seva inauguració diu la veu popular que el bisbe de Barcelona es va negar a beneir-lo, doncs la Victoria alada que es el centre del grup escultòric era una dona nua. Aquest monument va ser inaugurat pel Rei Alfons XIII i les infantes, i es va fer festa grossa a Granollers. Van dinar a la fonda Europa, on van ser servits amb vaixella de Limoges, cobert d'or i copes de cristall de Baccarat, amb l'escut reial gravat. En temps de guerra aquest monument va ser destruït. L'escultura va passar a la casa Molina i quan aquesta es va enderrocar es va portar a la sala Tarafa. En el 1943 es fa un nou disseny de remodelació de la plaça, amb una gran plataforma d'escalinata i una creu gegantina, que es dedica a "los Caidos por Dios y por España". Després de la mort de Franco la plaça torna a ser travessada pel carrer, a fi de donar més agilitat als cotxes, més nombrosos cada dia, i la creu queda instal·lada al tros de plaça enfront del quiosc. Uns anys mes tard l'alcalde Ballús la va fer treure, doncs segons ell: "les creus al cementiri".

  CRUZ I CORRAL, Francesc (1993) La Festa Major. Granollers, 1857 - 1993. Col. Coneguem Granollers, Núm. 7, Granollers: Ajuntament de Granollers. Informació oral Sr. E. Casals i Margall, febrer 2002.