Església de Sant Francesc
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Joan Prim
    Emplaçament
    A la sortida Nord de l'antic nucli de Granollers
    155

    Coordenades:

    41.61479
    2.29034
    440874
    4607251
    Número de fitxa
    08096 - 231
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Historicista
    Segle
    XX
    Any
    1905
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Terrassa. C. Vinyals, 49 - 08221 Terrassa
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Església construïda a principis de segle XX en un estil historicista neogòtic. Té planta en forma de creu llatina, i consta de nau central amb capelles laterals, capçada per una absis poligonal. L’edifici es troba integrat dins d'un conjunt més ampli d'instal·lacions educatives i conventuals.

    La façana principal, orientada al carrer de Joan Prim, és obrada amb maçoneria a pedra vista en combinació amb bandes de totxo que ressalten les principals línies compositives i les obertures. S’estructura en base a dos cossos laterals i un de central, més ampli, en el qual destaca un portal rematat amb arc apuntat i , al seu damunt, un rosetó. El timpà és decorat amb un mosaic dedicat a la Mare de Déu de Montserrat. Els cossos laterals compten amb esvelts finestrals rematats amb arcs apuntats i, a l’esquerra, un campanar d’espadanya corona la façana. Exteriorment l’edifici presenta contraforts laterals.

    L’interior adopta una estructura plenament neogòtica. Darrera l’altar hi ha un cambril amb imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Els finestrals, a la part superior de la nau central, són decorats amb vitralls de colors. Als peus de la nau s’aixeca un cor. Les capelles laterals són decorades amb pintures murals de factura recent.

    L’any 1905 els Franciscans Menors Conventuals es van establir a Granollers i van fundar un convent i una església dedicats a la Mare de Déu de Montserrat i a Sant Antoni de Pàdua. L’església havia de fer funcions de quasi parròquia al sector nord de la ciutat. Aquest mateix any, però, en el context dels fets violents de la Setmana Tràgica l’església en resultà incendiada (BAULIES, 1986a).

    Des de 1986 l’església és també parròquia de la diòcesi de Terrassa. Actualment la comunitat de franciscans continua viva, amb uns cinc frares.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986a) "Del Decret de Nova Planta al 1850", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 59-64 Granollers: Servei Municipal de Cultura.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura