Creu dins Sant Pere de Vallcàrquera
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Vall de Vallcàrquera
  Emplaçament
  Sant Pere de Vallcàrquera.

  Coordenades:

  41.7257
  2.28892
  440858
  4619566
  Número de fitxa
  08134-147
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Una mica deteriorada
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Religiós i/o funerari
  BIC segons decret 14 març de 1963 núm 571/63.
  Accés
  Restringit
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. C/ Santa Maria, n. 1. 08500. Vic.
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Creu de ferro, possiblement ubicada a l'exterior de Sant Pere de Vallcàrquera i emprada com a Padró. La creu, de metall, es troba sobre una base de pedra rectangular, més ampla a la part inferior que a la superior actuant de suport de l'objecte. Aquest cos sembla recolzat sobre una estructura lítica en forma de columna que reposa en una llosa rectangular i de base plana a la part superior; i un peu o basament en morter de calç i ciment a la part inferior. Aquest cos no sembla treballat, i la matèria primera és la coneguda com a pedra local o pedra de Sant Bartomeu. Tota l'estructura de la creu amida 1,50 m, essent l'estructura metàl·lica la més petita d'uns 40 cm d'amplada per uns 55 cm de llarg. La creu està orientada sudest-nordoest, es tracta d'una creu llatina que està formada per dos peces de ferro unides més de la meitat de la peça vertical. El suport es fa amb claus que encara són visibles. També conservava restes d'un filferro lligat a la base de la peça, a la zona de contacta amb la columna de pedra.

  No es conserva tota la creu sencera. La seva estructura, de factura senzilla, no ens dóna gaires pistes sobre la seva cronologia o el seu ús. Es documenta com una creu de padró o de recordatori associada a l'antiga església parroquial de Sant Pere de Vallcàrquera. Les creus de terme són creus monumentals de pedra situades a la vora dels camins amb la funció de delimitar el territori i atorgar-li alhora una certa protecció espiritual. Generalment consisteixen en una columneta que s'alça sobre un basament graonat, coronada per un nus o llanterna que sosté una creu de pedra esculpida; mentre que aquesta de factura més senzilla sembla formar part de l'equipament del recinte cultual.

  BASTARDES, A. 1983. Les Creus al Vent. Ed. Millà. Barcelona. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.