Llosa sepulcral de Sant Pere de Vallcàrquera
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Església de Vallcàrquera.Exterior, edifici exempt a l'ermita de Sant Pere de Vallcàrquera
  Emplaçament
  Església de Sant Pere de Vallcàrquera. Sagrera.

  Coordenades:

  41.7257
  2.28892
  440858
  4619566
  Número de fitxa
  08134-23
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Modern
  Barroc
  Popular
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Deteriorada
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC:29140
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Vic. C/ Santa Maria, n. 1. 08500. Vic.
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Llosa, pedra rectangular feta d'un sol bloc de la pedra coneguda com a "pedra de Tagamanent". Aquesta presenta una de les cares gravades amb l'anagrama de Jesús i una inscripció que anomena el difunt i acaba decorat amb una calavera. Avui és davant l'ermita i junt amb una altra llosa enfront seu formen dos bancs per seure-hi.

  Peça cultual, llosa sepulcral. Ús actual com a mobiliari urbà i banc. Segons la història local, el cementiri va ser arrossegat per una forta riuada que va aixecar totes les tombes i solament es conserva una antiga làpida recuperada aigües avall i que avui fa les funcions de banc.

  Objecte datat de 1676 època en què es va modificar l'ermita de la qual pertanyia. Podria ser que la llosa formés part de la família Pareras del Pla, segons es dedueix de la inscripció mig esborrada nom que consta al poble de Tagamanent i del qual hi ha la casa Pareres del Pla. A dins Sant Pere de Vallcàrquera es documenta un conjunt de làpides de morfologia i cronologia similar que conformen part del paviment de l'església. Es té constància a l'exterior de l'existència de més lloses sepulcrals que es troben perdudes o desplaçades del seu lloc original.

  Fitxa IPAC: Bailo i Barenys 1993. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.