Can Ninou
Granollers

  Vallès Oriental
  Palou, sector oest. A la Serra de Ponent. Camí de can Ninou, s/n
  Emplaçament
  Des del polígon industrial de St. Julià, al sector sud, camí de Can Ninou en direcció oest i travessar la via fèrria per un pas subterrani. Seguir uns 50 m.
  117

  Coordenades:

  41.579172325942
  2.2693012443029
  439088
  4603311
  Número de fitxa
  08096 - 357
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Necessita algunes actuacions de millora. Coberts en estat de ruïna.
  Protecció
  Legal
  BPU
  Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable (2012). Identificador 053.
  Accés
  Fàcil
  Residencial - productiu
  Titularitat
  Privada
  001529100DG30D0001QJ
  Autoria de la fitxa
  ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
  Jordi Piñero Subirana

  Masia de dimensions modestes, emplaçada a la zona sudoest de Palou, a la riba de ponent del Congost. De planta basilical, ha conservat força íntegrament la tipologia constructiva tradicional.

  El cos residencial és de planta rectangular, amb coberts adossats i un petit pati a ponent. Consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, es distribueix en base a tres eixos, amb el cos central més elevat. L’eix central no és el tot simètric. A la base hi trobem el portal, amb brancals de pedra picada i arc escarser fet amb totxos a plec de llibre. Les finestres són simples, sobre un parament arrebossat d’un color clar. Al cos central conserva un rellotge de sol. El costat dret s’ha allargat, probablement per acollir un cup i el celler.

  A l’entorn de la casa hi ha diversos coberts, equipaments agrícoles  i naus de magatzem parcialment enrunades. També una bassa i un pou que aprofita l'aigua d'una mina. Uns metres a llevant trobem una era enllosada i una petita pallissa.

  Per la seva tipologia constructiva, aquesta masia podria ser obra fonamentalment dels segles XVI-XVIII. Els propietaris tenien el cognom Ninou. Algunes branques d’aquesta família, procedents de la masia, els trobem establerts en cases de Granollers, al Passeig de la Muntanya 30 i al carrer Conestable de Portugal 27. La propietat del mas estava envoltada pels masos Coll, Ribes, Català i Guasch (GARCIA-PEY, 1990).

  GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.