Can Bonastre
Granollers

    Vallès Oriental
    Camí de la Serra, s/n
    Emplaçament
    Al sector de la serra de Ponent.
    162

    Coordenades:

    41.58925
    2.26921
    439090
    4604431
    Número de fitxa
    08096 - 356
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    La recent rehabilitació n'ha alterat substancialment la tipologia constructiva tradicional
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable (2012). Identificador 050.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000529800DG30D0001YJ
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Petita masia o casa de pagès que ha estat substancialment reformada en els anys recents, de manera que n’ha quedat alterada en bona part la tipologia constructiva tradicional. Es troba a tocar del polígon industrial de Coll de Manya.

    Consta de dos cossos d'edificació de diferent època. El cos residencial originari és a llevant i, fins els volts de 2012, conservava la tipologia tradicional, amb els murs de maçoneria a pedra vista. Actualment s’han arrebossat i pintat d’un color rosat, i moltes de les obertures han estat modificades. És un cos de planta rectangular, amb dos pisos d’alçada i teulada a dues vessants. Es distribueix en base a tres naus, que es corresponen a tres eixos d’obertures (no del tot simètrics) a la façana principal, encarada vers migdia. El portal, situat al centre, és d’arc de punt rodó.

    El cos més modern (de les primeres dècades del segle XX) se li adossa a ponent. El remat superior, d’influència vagament modernista, és amb un frontó esglaonat, d’una banda, i de formes corbes de l’altra. Fins fa poc, estava decorat amb rajoles blanques i blaves a les finestres i vanos.

    Aquesta masia o casa de pagès podria ser originària del segle XIX o, tal vegada, anterior. A principis del segle XX es va ampliar amb un cos a ponent. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, podria haver estat el 1910. Fins els volts de l’any 2012 encara es mantenia com una casa de pagès tradicional, tot i estar situada a tocar d’un polígon industrial. Amb posterioritat a aquesta data ha estat objecte d’una reforma substancial.  

    Segons l’autor García-Pey (1990) hi havia una corranda tradicional que al·ludia a aquest mas. Deia així: "A Can Riera pica l'aigüera/a can Bonastre pica la pasta/a Can Climent avisa el sometent/a Can Gener mira si ve/ a Can Ferran ja l'aturaran".

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.