Ball de Nans de l'Ametlla de Merola
Puig-reig

  Berguedà
  L'Ametlla de Merola
  Emplaçament
  Carretera C-16, sortida Navàs-L'Ametlla de Merola

  Coordenades:

  41.90813
  1.88326
  407381
  4640179
  Número de fitxa
  08175 - 29
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1902
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  El ball de Nans és un dels elements més destacat del patrimoni immaterial de l'Ametlla de Merola. Els nans han rebut popularment els noms de rei (bufó), la reina (trobador), el barber i el torero, però la seva vestimenta i figures corresponen a quatre òperes: "Il Rigoletto", "El Trobador", "Don Juan" i "El Barbero de Sevilla". Els vestits es renovaren l'any 1988, conservant totes les característiques dels originals.
  La seva dansa es compon de tres parts:
  - 1a Part: Dansa americana que es repeteix dues vegades, els nans ballen de dos en dos i a la segona vegada giren i canvien de parella.
  - 2a Part: Representa el ballet de Déu, d'arrel berguedana i es subdivideix en dues parts, la primera es balla agafats de les mans per parelles i voltant i la segona es posen cara a cara i amb els braços enlaire toquen les castanyoles i fan vuit salts canviant de peu cada quatre; es repeteix una altra vegada.
  - 3a Part: Corranda amb vuit punts a la dreta i vuit a l'esquerra; la dansa s'acaba amb un cop fort de música i els nans fan una salutació tots quatre alhora amb el cap a dintre.

  Sembla molt probable que els seus orígens es remuntin a la celebració de la Patum a l'Ametlla de Merola que es va fer durant uns anys en el segle passat a semblança i imitació a la que es feia a Berga per la presència d'una família de Berga a la colònia. Uns anys més tard es deixà de fer, però d'ella encara se'n conserven els quatre nans.
  Documentalment, els quatre nans es troben ressenyats en un article signat per Mn. G. Vila a la revisa "La Veu de Montserrat", de l'any 1899. Cal dir que a l'any 1928, la música del ball fou arranjada per a cobla pel mestre Josep Conangla juntament amb la dels cascavells.

  AMADES, Joan; Costumari català, Volum II, pp. 858, 859, 860, 1011
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.
  www.ametllademerola.cat
  www.puig-reig.cat