Veciana
Veciana

Veciana

XI-XXI
    varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

El petit agrupament de cases que forma el nucli més compacte del poble de Veciana, cap de municipi, es troba sobre un tossal costerut, on degué radicar l'antic castell de Veciana que dóna nom al municipi i del qual queden escasses restes. El primer document conservat que en fa referència data de l'any 1045, quan Bernat Guifré fa testament i deixa l'església en primera instància a la seva muller i, a la mort d'aquesta, a la canònica de Sant Pere de Vic. Del castell només se'n conserven els vestigis de la capella de Sant Miquel, que han estat consolidades i integrades en l'espai d'un mirador sobre la vall de Veciana. Aquesta actuació urbanística va rebre el premi FAD d'arquitectura el 1990. A part d'aquestes construccions, el nucli de Veciana està format per unes poques cases amb una llarga història. Algunes s'han restaurat com a segona residència, i el 2005 hi havia 23 habitants empadronats. La festa major del poble se celebra per l'agost i pel març es fa l'aplec de Sant Gabriel a l'església de Santa Maria.
    Més al nord-oest, situada en una petita vall tributària de la vall de la Riera Gran o de l'Anoia, hi ha l'església de Santa Maria, que ha estat restaurada. És un edifici romànic compost d'una gran nau amb absis, amb la volta primitiva, que va caure i va ser reemplaçada al segle XVII per una amb nervadures gòtiques. La portalada té una arquivolta i elements escultòrics que indiquen que es va fer, com l'església, avançat el segle XII. El 1936 es va ensorrar l'antic campanar de torre, reemplaçat per una moderna espadanya doble de factura neoromànica. En un serradet proper a Veciana hi ha la capella en ruïnes de Sant Gabriel, d'origen romànic.
    Cal destacar diverses masies que compten amb diversos segles d'història, durant els quals han compaginat l'agricultura i la ramaderia amb d'altres activitats econòmiques com la mineria, els molins fariners o les teuleries.

SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.