Vall de Santa Fe Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Santa Fe
  S'hi accedeix per la carretera BV-5114 de Sant Celoni a Santa Fe del Montseny.
  1138

  Coordenades:

  41.77203
  2.46633
  455645
  4624603
  08081-173
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Legal
  Zona d'alt interès ecològic i paisatgístic
  Fàcil
  Social
  Privada
  Diversos propietaris
  Virgínia Cepero González

  La vall de Santa Fe ocupa una àrea d'uns tres quilòmetres de llargada on es distingeix tan sols una única unitat paisatgística. Està formada per diferents plans, com el de Santa Fe o el de Mulladius, el dels Ginebrons i el de l'Espinal. La vall és travessada longitudinalment per la riera de Santa Fe, anomenada un tram més avall riera de Gualba. Les seves aigües omplen primer l'estanyol de Santa Fe i després el conegut pantà.
  Aquesta unitat paisatgística discorre per una vall amb pendents i desnivells no gaire pronunciats. La superfície forestal és molt densa, i dominada per la fageda. També hi viuen els grèvols, els lliris de neu i els narcisos. Al fons de la vall, on s'origina la riera de Gualba, creixen freixenedes, gatelledes i vernedes, que contrasten amb l'espessor dels faigs dels pendents del terreny. Cap al pla de l'Espinal i, enfilats a les Agudes, hi ha alguns avetars.
  Des de la presa es pot contemplar un significatiu contrast cromàtic, accentuat durant els mesos de tardor, quan apareixen les tonalitats marronoses de les fulles dels faigs.
  La bellesa de la vall de Santa Fe la converteixen en un indret de constant atracció turística.

  ENCICLOPÈDIA CATALANA: www.enciclopedia.cat