L'Estanyol
Fogars de Montclús

Santa Fe
    Pel camí que surt de l'Hotel de Santa Fe, un cop passat l'Estanyol.

l'estructura es troba força malmesa i colgada pels materials que arrossega la riera
    Diputació de Barcelona
    Virgínia Cepero González

Petit embassament construït a la riera de Santa Fe, conca del riu Tordera, molt pròxim al pantà. Es troba en procés de curullament.
    La resclosa s'utilitzava tant per a controlar el pas de l'aigua del torrent a l'embassament, com per a desviar l'aigua, mitjançant un tub circular, fins a la Fabriqueta. Les seves mides aproximades són 25 m de llargada i 3 m d'alçada.
    Actualment la seva estructura és força malmesa i colgada pels materials que arrossega la riera.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081213.
    Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 255.

A principis del segle XX, Ramón de Montaner, un ric editor de Barcelona, va comprar la vall de Santa Fe a la família Alfaras de Sant Celoni. Montaner volia construir un hotel de luxe, les obres del qual van començar l'any 1910. Per tal d'abastir d'electricitat a l'hotel va fer construir una petita presa, l'Estanyol. Aviat va ser insuficient i l'any 1920 es van iniciar les obres de construcció de l'embassament de Santa Fe, sota la direcció de l'arquitecte Pere Domènech i Pou, que van finalitzar l'any 1935.

- OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.
    - MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.