Riera Gavarresa
Lluçà

Sectors nord-est i central del terme municipal
    Creua el terme municipal de nord-est a est

Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

La riera Gavarresa és un afluent del Llobregat mitjà per l'esquerra. El seu naixement és prop del nucli d'Alpens, a uns 875 metres d'altitud, i creua el Lluçanès de nord a sud, creuant o delimitant els termes municipals de Lluçà, Perafita, Sant Martí d'Albars, Olost, Oristà i Sant Feliu Sasserra, on abandona el Lluçanès a uns 407 metres d'altitud, entrant al Bages pel nord-oest del Moianès. És la riera que té el recorregut més llarg del Lluçanès i la més important en cabal després de la riera de Merlès. Com la resta dels afluents del Llobregat de la zona lluçanenca, és de trajecte llarg, amb desnivells suaus i un cabal relativament considerable amb minves estivals petites.
    En el seu pas per Lluçà, la riera Gavarresa entra el terme municipal a uns 770 metres d'altitud, al nord de la masia de Cerdanyons, i en surt a prop del molí de la Roca, a uns 630 metres sobre el nivell del mar.
    Es tracta d'una riera humanitzada amb una gran quantitat de rescloses, preses, passeres i ponts. De nord a sud, la riera Gavarresa passa pel molí de Cerdanyons, el molí de la Casanova de la Vall, el molí de Canelles i el molí de la Coma, tot i que de la majoria de rescloses i canals només en queden alguns vestigis. La riera és travessada per diverses passeres, com les del molí de Canelles, que estan formades de pedres treballades de forma rectangular col·locades alternativament per a poder facilitar el pas a peu per sobre la riera. A més de les passeres, també es troben diversos ponts al llarg del recorregut de la Gavarresa dins de Lluçà, com el pont del pla Torrents o el de Canelles.
    La riera Gavarresa també forma diversos espais d'interès paisatgístic, especialment gorgs i petits salts.
    Els principals afluents de la riera Gavarresa en el terme de Lluçà són el rec del molí del Vilar, que neix en terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès, el rec de la font dels Cerdans i el rec de l'alzina Bonica. La riera conserva en la major part del seu recorregut un ecosistema amb diverses espècies autòctones entre les que destaca la nàiade d'aigua dolça Unio Aleroni.