Pont Penjat
Rupit i Pruit

Riera de Rupit - Rupit
    Emplaçament
    A la banda de ponent del nucli urbà de Rupit, entre el camí de Sant Joan de Fàbregues i el carrer de la Barbacana

42.02477
    2.46502
    455711
    4652665
    08901 - 242
    1945
    Pere Rovira
    Catàleg de béns a protegit de Rupit i Pruit
    Estructural
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Pont aïllat situat a la banda de ponent de la vila de Rupit, entre el raval de les Eres i el carrer de la Barbacana. Es tracta d'un pont suspès damunt la riera de Rupit, format per una estructura de ferro i fusta. Presenta dos capponts de secció rectangular bastits amb pedra i ferro a cada extrem. Des d'aquestes estructures surten dos cables trenats metàl·lics subjectats amb uns grans tiradors a les ribes, que sostenen el tauler que permet la circulació de les persones. Aquest tauler està bastit amb llistons de fusta i està subjectat mitjançant uns tirants verticals de ferro que el connecten amb els cables. El tauler està delimitat amb una malla metàl·lica que li fa de barana i el passamà està format per un cable trenat de menors dimensions que els superiors.

Aquest pont fou construït pels ferrers de la vila Francesc (que en aquell moment era l'alcalde) i Pere Rovira, el paleta Salvi Vila (i alguns manobres com en Pepet de can Meliton, en Gorgals...) i en Joaquim Marsal, de la Fonda Marsal. El disseny és obra d'en Pere Rovira. L'ajuntament es feu càrrec de la construcció dels pilars i de la fusta de l'estructura, mentre que del ferro se'n encarregà en Pere Rovira. Els cables procedeixen de can Riviere, al carrer Trafalgar de Barcelona, i els angles i el ferro rodó emprat, d'uns drapaires del carrer Sepúlveda de Barcelona. La fusta procedeix dels boscos de la zona de la Sala. Es va inaugurar pel mes de novembre de l'any 1945. L'any 1994, el pont fou reconstruït.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació U48.

CROSAS CASACUBERTA, Xavier (2013). “El pont penjat de Rupit. La història d’un testimoni”. Els Cingles de Collsacabra, any 33, núm. 68, p. 24-28.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 12-13.