Pont de l'Hostalot
Rupit i Pruit

Camí ral de Vic a Olot - Pruit
    A escassa distància al nord-oest de l'Hostalot, damunt del torrent del Grau

XVI-XVIII
    Estructural
    Adriana Geladó Prat

Pont aïllat que salva el desnivell del torrent del Grau, en el traçat de l’antic camí ral de Vic a Olot. Està format per un sol arc de mig punt assentat damunt de la llera de roca del torrent i bastit amb pedra desbastada de la zona de diverses mides, disposada de forma regular. La part superior o tauler presenta un paviment empedrat i està delimitat amb dues petites baranes de pedra amb la part superior regularitzada i una barana actual de ferro assentada al seu damunt. Els capponts són força més amples que l’estructura i es troben empedrats com la resta del camí.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

Bibliogràficament, a aquest pont se li ha atribuït un origen romà o medieval del qual no hi ha constància feafent. En relació a l'estructura, les plataformes empedrades situades als extrems del pont servien com a espera dels traginers i el bestiar, donat que l'amplada del pont no permet la circulació de doble sentit. En origen, l'amplada del pont en el seu punt central degué ser del doble de l'actual, que és de 180 centímetres. Els rebaixos efectuats a la llera del torrent servien per minimitzar l'impacte de les riuades. Tot i això, l'estructura hagué de ser restaurada una o dues vegades com a mínim. Darrerament fou restaurat durant la intervenció efectuada en el camí ral de Vic a Olot (tram Rupit i Pruit-Vall d'en Bas) entre els anys 2009 i 2010.

BUSQUETS COSTA, Francesc; FUMANAL PAGÈS, Miquel Àngel; COLOMER CASAMITJANA, Joel; GUTIÉRREZ ORTIZ, Júlia (2010). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau. Història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d’Olot, p. 45-46, 113-114.

NOGUERA, Antoni (1964). Collsacabra. Barcelona: Selecta, p. 143-144.