Pont dels Passadors
Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià Nord - Antiga Carretera de Mataró, N-II

César Villalba Granda i Vicente Roglá Altet
    Estructural
    Administració General de l'Estat
    Jordi Montlló Bolart

El que actualment es coneix com a Pont dels Passadors es va construir entre els anys 1942 i 1944 per substituir l'antic pont de ferro de 1885, que una riuada de 1937 es va endur, i que unia els dos marges del riu seguint el traçat de la carretera nacional II o antic camí Ral. El règim dictatorial del general Franco hi va destinar 70 presoners republicans, dins dels anomenats destacaments de penals. Aquest era un sistema desenvolupat per explotar mà d'obra barata, com a mesura de càstig i també l'adoctrinament del règim. També hi van treballar obrers de l'empresa Cimentaciones y obras, SL. Entre les penalitats patides pels treballadors durant aquests anys cal destacar les riuades, les emanacions tòxiques procedents de les capes internes de fang o l'exposició a treballs de gran profunditat destinats a la cimentació del viaducte. El pont està construït amb el sistema de dues bigues contrapesades de 60 metres de longitud cadascuna (10 de contrapès, 40 entre recolzaments i 10 de volada), amb un tram isostàtic de 25 m, formant un conjunt de 5 vanos de llums sobre 4 pilars triples, armats dos d'ells pendulars amb articulació a la clau. Damunt del pont encara es poden veure dues fites quilomètriques originals de l'època.

L'any 2019 l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va voler dedicar una placa commemorativa a la memòria de tots aquests treballadors republicans represaliats per la dictadura que van construir el pont, quan es complien els 75 anys de la seva construcció.

El primer pont documentat és de l'any 1885, construït per l'empresa La Maquinista Terrestre y Marítima. Era un pont de ferro que una riuada, en plena Guerra Civil, es va endur. El nou pont s'inaugura el 16 de juny de 1944. A la finalització dels treballs, els obrers van ser reintegrats en d'altres destacaments de penals o retornats als centres de reclusió. Cada jornada de treball equivalia a un dia menys de la condemna i al miserable sou que rebien, se'ls descomptava un tant per manutenció.