Plaça Major
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  La plaça major es troba al centre del nucli urbà.
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.67863
  2.05832
  421621
  4614524
  Número de fitxa
  08223 - 61
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 738 (Comissió urbanisme 05/12/83)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  34380
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Llorenç Savall
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Plaça organitzada en diversos nivells ja que la carretera de Gallifa hi passa pel mig. Al nord s'hi troben l'església parroquial i algun edifici antic, com l'hostal de Cal Ramon. La part sud és més espaiosa i està arranjada amb terra de rajoles i bancs d'obra; la darrera remodelació es féu l'any 1983 i una placa commemorativa en una façana ho recorda. A l'arrancada dels carrers Vic i Barcelona hi ha també edificis antics.
  L'espai també té una important funció social com a espai de trobada i d'esbarjo, i com a lloc de celebració de les festes i esdeveniments del poble: els actes de festa major, sardanes i ball de gitanes o el pi de maig.

  Per l'existència de l'església parroquial, la sagrera i la confluència dels camins més antics, aquest és l'espai generador del poble i del seu urbanisme. Per tal d'evitar les possibles crescudes de les rieres es va fer a mitja alçada, i encara que la carretera actual accentui més aquesta característica, la plaça sempre ha estat a diversos nivells. Per la història dels edificis aquí hi hagut sempre algun hostal i lloc de parada de cavalleries, tartanes o autobusos. Cal fer notar que antigament el cementiri ocupava part de l'espai al nord i a l'est de l'església, a l'entorn del carrer de la Rectoria, i que fins a mitjan segle XIX l'entrada de l'església no era per la plaça, i que el capgirament de façanes ha facilitat l'ús de la plaça com a espai comunitari.