Forn de Pega del Marquet
Sant Llorenç Savall

Vallès Occidental
    A poca distància de l'aparcament del Marquet, camí de Rocamur. Està indicat amb un cartell del Parc.
    Vall d'Horta

41.67641
    2.02001
    418429
    4614313
    08223 - 62
    Regular
    Tot i que en desús des de fa decennis, els dos pous es mantenen bé. En pertànyer al Parc ha començat a ser restaurat recentment i eventualment s'hi fan visites guiades.
    Laura de Castellet i Ramon

Forn de pega construït aprofitant el desnivell de la muntanya, i a la vora del camí per tal de poder transportar el producte. Són ben visibles el clot superior, on s'apilaven les teies, i l'olla que recollia la pega. El clot fa uns 1,7 m. de diàmetre per uns 2 m. de fons i just sota seu hi ha l'olla, més petita (uns 1,3 m. de diàmetre per pressumiblement 1 m. de fons). Les parets són gruixudes i sòlides i, tot i la vegetació que hi ha crescut al damunt, els blocs de pedra són ben visibles.

Dels forns de pega se n'extreia trementina de resina del pi dels voltants que, solidificada, es venia en blocs de pega. Aquest producte era destinat a la venda, no a ús propi de la casa. És possible que es fes servir per a calafatejar els bóts de vi per a transport, en un entorn molt abocat a la vinya. Tot i que és impredible fixar una data per a aquestes indústries rurals, podria haver-se fet a finals del XVIII o al llarg del XIX com una font d'ingressos més d'una casa amb recursos. El forn de pega del Marquet fou descobert no fa gaires anys en fer neteja d'aquesta part de bosc.