Pedrera de la font del Glaç
Folgueroles

  Osona
  Carretera N-141d, km. 5,3
  Emplaçament
  A la banda de migdia del nucli urbà, damunt de la Font del Glaç, a l’altra banda de la carretera
  558 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.9351
  2.31775
  443440
  4642796
  Número de fitxa
  08083 - 238
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Clausurada
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00400059
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica de gran extensió situada a la banda de migdia de la carretera N-141d, sota el pla de les Cabres. Presenta una planta allargassada i s’hi extreïen grans blocs de pedra blava. Encara es poden observar les marques dels forats de barrina que utilitzaven per trencar la pedra. Geològicament parlant, el terme de Folgueroles presenta una unitat molt homogènia i compacta de gres de gra fi i mitjà format durant el període de l’Eocè. Aquest material presenta unes tonalitats de color groguenc, verdós i blavós, i es caracteritza per la seva ductilitat i facilitat amb la que es pot treballar. Aquests trets fan que sigui un material molt apreciat per a la construcció i el modelatge d’obres artístiques.

  Altres noms relacionats amb l’element: pedrera d’en Manela. L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  Va ser la primera pedrera legalitzada del municipi, amb el número 1944, i va estar en funcionament fins a principis del segle XXI. Està situada en terrenys que són propietat del mas la Sala. En el municipi de Folgueroles existeix una llarga tradició d'explotació de la pedra. L’extracció i el treball de la pedra ha estat un dels oficis més arrelats al terme, sobretot entre els segles XIX i XX, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi després de l’agricultura. Les colles de picapedrers tallaven els blocs de pedra amb barrines i els treballaven fent-ne lloses, carreus o grava. Les extraccions de més bona qualitat s’utilitzaven per a la creació d’escultures i relleus. La coneguda pedra rossa de Folgueroles s’exportà des dels inicis a tot el país i també fora d’ell. En l’actualitat, el paisatge del terme és compost per diferents pedreres, majoritàriament en desús, algunes lligades històricament a les masies existents en el territori.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 52, 149.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2012). “Folgueroles i Sant Julià de Vilatorta. Folguerolencs i tupinots”. Festa Major de Folgueroles 2012. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

  ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 38, 57, 118, 126-127, 136.