Pedrera de les Codinoies
Folgueroles

    Osona
    Carretera N-141d, km. 5
    Emplaçament
    A la banda sud-oest del nucli urbà, al principi de l’avinguda de Puig i Cunyer en direcció a Sant Julià de Vilatorta
    551 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.9347
    2.31393
    443123
    4642754
    Número de fitxa
    08083 - 237
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Clausurada
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08082A00400031
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Explotació geològica de gran extensió situada a pocs metres de distància del mas de les Codinoies, a tocar del terme municipal de Sant Julià de Vilatorta. Presenta una planta lleugerament rectangular i s’hi extreïen blocs de “gres molsa” mitjançant la tècnica del serratge. Geològicament parlant, el terme de Folgueroles presenta una unitat molt homogènia i compacta de gres de gra fi i mitjà format durant el període de l’Eocè. Aquest material presenta unes tonalitats de color groguenc, verdós i blavós, i es caracteritza per la seva ductilitat i facilitat amb la que es pot treballar. Aquests trets fan que sigui un material molt apreciat per a la construcció i el modelatge d’obres artístiques. El “gres molsa” d’aquesta pedrera està identificada com una arenita de gra mitjà de composició essencialment silícica, amb una coloració verdosa.

    Tot i que inicialment era una pedrera superficial, fou oberta als anys 60 del segle XX pel picapedrer folguerolenc Joan Dodes Mercé i explotada a ple rendiment fins a principis del segle XXI. Està situada en terrenys que són propietat del mas la Sala. En el municipi de Folgueroles existeix una llarga tradició d'explotació de la pedra. L’extracció i el treball de la pedra ha estat un dels oficis més arrelats al terme, sobretot entre els segles XIX i XX, arribant a ser la segona activitat econòmica del municipi després de l’agricultura. Les colles de picapedrers tallaven els blocs de pedra amb barrines i els treballaven fent-ne lloses, carreus o grava. Les extraccions de més bona qualitat s’utilitzaven per a la creació d’escultures i relleus. La coneguda pedra rossa de Folgueroles s’exportà des dels inicis a tot el país i també fora d’ell (la pedra d’aquesta pedrera es va arribar a exportar a Sidney). En l’actualitat, el paisatge del terme és compost per diferents pedreres, majoritàriament en desús, algunes lligades històricament a les masies existents en el territori.

    MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 52, 149.

    ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 15, 25, 36, 126-127, 144.

    VIVET, Josep (2012). “Als picapedrers...”. La Falguera nº 36, p. 61-62.