Pas del Portet
Capolat

Prop del Portet

El camí que passava per allà va ser destruït per construir una pista més ampla.
    Ajuntament de Capolat
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

El pas del Portet és un port de muntanya que permet el pas a través de la serra de Queralt. El pas es troba molt pròxim a la casa del Portet i el camí antic no s'ha conservat, ja que va ser substituït per una pista més ampla. Per aquí passava un camí de gran importància. El camí, a llarga distància començava a Avià i un cop passat el port del Portet portava a diferents llocs: Espinalbet, Sant Llorenç i la Seu. A curta distància també era molt utilitzat per fer el trajecte des de Coforb a Espinalbet, unint així l'església parroquial amb la sufragània.

Aquest pas de muntanya ha estat utilitzat durant molts segles i formava part de la xarxa viària preindustrial de Capolat, ja que hi passava un dels camins de comunicació nord-sud més transitats de la zona de Coforb.

GALERA, Andreu (2020) "Noticia documental sobre la dous de la Coma de Farners (Capolat) (1411)" L'Erol, núm. 144, 2020 p 51-58