Balma 1 del Portet
Capolat

Berguedà
    Des de la carretera de Sant Llorenç cal seguir la pista del Portet, abans de creuar el torrent del mateix nom, queda enlairada i visible a l’esquerra.
    1304

42.10321
    1.79281
    400184
    4661941
    08045 - 184
    Bo
    Al costat de la balma hi ha una tartera, de manera que amb el pas dels anys s'han anat dipositant tota mena de sediments, protegint al mateix temps la potència arqueològica.
    08044A002000380000SG
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

Es tracta d'una balma orientada al sud amb una alçada gradual que va dels 1,7 m a l’interior fins els 10 m a l’exterior. La part central conforma una cavitat força arrodonida amb unes dimensions de 6,70 m de llargada per 4,80 m de profunditat màxima. Té la superfície del terra afectada pel foc i la paret coberta de sutge en dos punts. A la banda est i a una alçada d'uns dos metres i mig es troba un forat quadrat en la roca d'uns 10 cm de costat que podria ser d’origen antròpic. En aquesta zona el nivell del terra mostra un pendent lleu cap al sud i força sediment, amb molta quantitat de pedres aportades pel vessants de la curta i dreta vall. A l'extrem oest hi ha un espai amb unes dimensions de 8 m de llargada i 2 m de profunditat amb fort pendent i sense senyals de foc.

Una excavació arqueològica ens aportaria una sèrie de coneixements dels que no podem disposar suara. Al mateix temps, ens podria donar una cronologia que hores d'ara no la podem establir.