Panteó de la família J. Ribas i Cañameras
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Cementiri Municipal. Riera de la Salut/Rambla de la Marquesa de Castellbell

  Coordenades:

  41.38829
  2.04694
  420318
  4582301
  Número de fitxa
  08211 - 141
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Any
  1917
  Rafael de Sorarrain i Milans del Bosch
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19198(Conjunt panteons);
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  0627446DF2802E
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Es tracta d'un panteó-capella de mitjanes dimensions de volumetria allargassada d'estil neogòtic. El panteó es troba elevat per un graó, en un espai rectangular encerclat per una barana de ferro alternada amb petits pilars de formigó. Al mig hi ha la làpida que dona accés a unes escales per on es baixa al panteó. Al fons trobem la capella amb una porta central rematada amb unes arquivoltes d'arcs ogivals rematat amb floró. Al timpà apareix un baix relleu de bronze que reprodueix la Verge sostenint el Crist mort; en la part inferior hi ha inscrit “Familia J. Ribas Cañameras", antics propietaris del panteó. La capella es caracteritza pels seus finestrals resolts amb arcs ogivals i la utilització de gablets, florons i pinacles, elements usuals de l'arquitectura gòtica. En les parets laterals hi figuren finestrals neogòtics, emmarcats per arcs ogivals amb gablets acabats en florons i amb vidres de colors. La capella està coronada per quatre pinacles i una coberta en forma de cúpula de quatre vessants recoberta per teules vidriades de color negre.
  La coberta a quatre vessants es configura amb teules vidriades de color negre, que també trobem als arcs de les obertures laterals.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu.

  Fins el 1847 el cementiri municipal estava situat entorn a la parròquia, però arran de les grans transformacions socials, polítiques i econòmiques, l'augment demogràfic i la creixent urbanització del municipi, es va decidir construir un nou cementiri a les afores de la ciutat (un espai que, actualment, es torna a trobar integrat dins el teixit urbà).

  Al seu interior hi destaquen alguns panteons propers al modernisme, i són els de les famílies Bertrand, Ricart, Ribas i Cañameras i Molins. El panteó de la família Ribas i Cañameras va ser dissenyat per l'arquitecte Rafael de Sorrarain i Milans del Bosch el 1917, i és d'estil neogòtic.