Panteó de la família Bertrand
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Cementiri Municipal. Riera de la Salut/Rambla de la Marquesa de Castellbell

  Coordenades:

  41.38829
  2.04694
  420318
  4582301
  Número de fitxa
  08211-136
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Eclecticisme
  Modernisme
  Segle
  XIX
  Desconegut
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19198(Conjunt panteons)
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  0627446DF2802E
  Autor de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La construcció del panteó de la família Bertrand se situa a l'última dècada del segle XIX. El seu estil és eclèctic i pren elements propis del Modernisme.
  La seva estructura cúbica presenta quatre parets inclinades cap a l'interior formant una piràmide escapçada. La cobertura és a dues vessants i emmarca un frontó coronat amb una creu que du una inscripció: "A la Memoria de Manuel y Antonia, sus hijos".
  Dins la contundència del monument, dues de les parets presenten porta reixada de ferro on s'hi reprodueixen les lletres alfa i omega i el nom dels difunts al pany de les obertures. Per altra banda, la utilització del ferro es reitera a la barana que encercla el conjunt.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu.

  Fins el 1847 el cementiri municipal estava situat entorn a la parròquia, però arran de les grans transformacions socials, polítiques i econòmiques, l'augment demogràfic i la creixent urbanització del municipi, es va decidir construir un nou cementiri a les afores de la ciutat (un espai que, actualment, es torna a trobar integrat dins el teixit urbà).
  Al seu interior hi destaquen alguns panteons propers al modernisme, i són els de les famílies Bertrand, Ricart, Ribas i Cañameras i Molins. L'industrial Manuel Bertrand i Cortalé va ser un personatge significatiu a Sant Feliu de Llobregat des de mitjans de segle XIX quan, en arribar al municipi posà en funcionament una fàbrica tèxtil que incentivaria el progrés de l'economia local.