Molins del gorg Negre
Rupit i Pruit

Riera de Rupit-Gorg Negre
    A la riba de llevant de la riera, sota la vila de Rupit

XIII-XVI
    Només en resten diversos encaixos
    Adriana Geladó Prat

Restes de dos antics molins situades a la riba de llevant de la riera de Rupit, des del gorg Negre i fins al pont de can Badaire. Es tracta de diversos encaixos excavats a la roca natural del terreny i de la riera, relacionats amb les construccions que acompanyaven aquests molins. A la llera de llevant del gorg es documenten cinc encaixos rectangulars, petits i desgastats. Damunt seu s’inicia una línia de 24 encaixos quadrats d’uns 15 cm de costat, que marxa en direcció a migdia i que estan situats al marge de llevant de la riera, a mitja alçada. Uns metres més avall, i situats a la llera de llevant de la riera, hi ha una segona línia de forats quadrats i circulars de mida més petita, tot i que cal destacar també la presència de dos encaixos quadrats més grans que els anteriors (22 cm per 25 cm). És probable que aquestes restes corresponguin a uns possibles canals o recs disposats entre el gorg Negre i el pont de can Badaire.

Segons la bibliografia consultada, en aquest gorg hi havia hagut dos molins diferents. Les primeres referències documentals relacionades amb aquests molins apareixen en una venda efectuada per Arnau Saller a Guerau de Cardona l’any 1217. Posteriorment, en un capbreu datat l’any 1379, Raimon Casaça reconeix tenir un molí al gorg Negre. L’any 1569, en un establiment efectuat per Gabriel Felip al moliner de Rupit Joan Castellet, es menciona el rec del molí del gorg Negre. L’any següent, el baró del terme de Rupit i Fornils concedeix una llicència a Joan Castellet per traslladar i reedificar dos molins que tenia a la riera de Sallent (nom antic de la riera de Rupit), que probablement corresponguin als molins situats al Gorg Negre. L’any 1571, Gaspar Sala l’autoritzava a construïr un rec per les seves terres i fins a la roca que hi ha damunt del camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues, indicant probablement el trasllat de la ubicació dels dos molins des del gorg Negre fins al costat del pont de can Badaire. Així doncs, sembla que a finals del segle XVI els molins del gorg Negre deixaren de funcionar. Pel que fa als canals o recs, és força probable que continuessin per la riera fins a passar el pont de can Badaire, portant l’aigua d’aquesta manera al molí de Feliu Castellet.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 153-155, 177.