Molí de Noufonts
Rupit i Pruit

Camí de la Riera-Torrent de la Lluca
    Emplaçament
    Al gual format entre el camí de la Riera i el torrent de la Lluca, a pocs metres de l’aiguabarreig amb el torrent de les Viles

42.03534
    2.4484
    454343
    4653847
    08901 - 233
    Només es conserven els encaixos.
    Adriana Geladó Prat

Restes relacionades amb un antic molí i consistents en una sèrie d’encaixos rectangulars excavats a la llera del torrent, en una zona adaptada com una possible resclosa situada a la banda de llevant del gual. Aquests encaixos o cunyeres no són gaire grans i es troben submergits dins de l’aigua del torrent.

Altres noms relacionats amb l'element: molí de les Viles, Pas Ample.

Tot i l’absència de referències documentals directes relacionades amb aquest molí, la bibliografia consultada el relaciona amb la utilització de les aigües que el molí vell de la Sala podia fer fins a l’Om de Pruit a principis del segle XVII.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 23, 100.

BANÚS, Miquel (2002a). “Antics oficis al Collsacabra. El moliner”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 48, p. 18.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 114, 372, 377, 461.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 160, 177.