Molí vell de la Sala
Rupit i Pruit

Riera de Rupit - La Conillera - Rupit
    A la riera de Rupit, sota el pla de Salarsa i al nord de la masia de la Sala

Completament enrunat.
    Està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un antic molí força enrunat, situades a la riba de llevant de la riera de Rupit, sota el camí que va de la masia de la Sala a la Conillera (peça de terra) i la riera. Es conserva el carcabà del molí, format per una obertura d’arc escarser bastida amb pedra disposada a sardinell. S’obre a la part inferior d’un mur bastit amb pedra desbastada de mida mitjana, disposada de forma regular.

Altres noms relacionats amb l'edifici: molí de la Resclosa, molí de la Conillera.

La primera referència documental relacionada amb aquest molí apareix en un capbreu datat l’any 1379, on s’identifica com el molí d’Aiguabella, propietat de Brunisenda de Pere des Felips. Posteriorment, en una venda efectuada l’any 1674, aquest topònim encara es manté, tot i que relacionat amb una peça de terra. Malgrat tot, en un establiment datat l’any 1617, ja es mencionava que hi havia un molí fariner derruït dins la finca del mas Sala. Les restes actuals, per tant, són posteriors a aquesta data. Davant del molí, a la llera de la riera, s’observen les restes de la resclosa que li donava servei.

BANÚS, Miquel (2002a). “Antics oficis al Collsacabra. El moliner”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 48, p. 16-19.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 109-110, 114, 387-388, 406, 461.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 107, 159-160, 177.

SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473, p. 65-68.