Molí de Gualba
Olesa de Montserrat

Des del carrer del Pogrés, passant sota la ctra. C-55

Conservació molt parcial.
    Recinte tancat
    Immobiliària Catalana Tèxtil, S.L. Pg. Progrés, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Restes de l'antic molí fariner d'Olesa, conegut com a molí de Gualba. Tan sols se'n conserva una part de la construcció, que actualment acull una petita central hidroelèctrica, adossada a la Fàbrica Vella del Molí i sobre el canal. Es tracta d'una part de l'edifici del molí, que consta de tres plantes. L'any 1990 encara es conservava tot el casal, que tenia una cambra coberta amb volta catalana i dues rodes de molí.

Antigament en aquest indret hi havia el molí d'Olesa. La primera notícia és la concessió de les aigües del riu Llobregat a favor de la vila d'Olesa, en un establiment fet a l'any 1647. Una mica més tard, el 1676 el batlle general de Catalunya va concedir a la vila permís per la construcció del molí.
    El 1695 l'Ajuntament va cedir el molí, que estava a mig construir i havia sofert desperfectes a causa de diverses riuades, a Bartomeu Minuart. Els veïns d'Olesa tenien l'obligació d'anar a moldre el gra a aquest molí. El 1795 els hereus de Minuart eren Francesc i Maria Gualba. Al segle XVIII aquesta família va donar nom al molí, i durant aquesta època s'hi van instal·lar batans. El 1865 els hereus de Minuart vénen el molí a Jaume Bernadas. Durant el segle XIX el molí va passar per diverses mans. El 1922 fou aportat per Comercial Anónima Vilà a la Indústria Olesana S.A. Cap a l'any 1946 aquesta societat decidí tancar el molí i construir-ne un de nou al final del Passeig del Progrés, on hi ha el Grup Escolar. Anteriorment, en l'emplaçament de l'antic molí s'hi havia instal·lat una fàbrica, coneguda com el Molí. La riuada de 1971 va provocar gran part de la destrucció del molí, però encara se'n conservava la planta baixa.

Anònim (1990). "El nostre molí", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 49 (desembre).
    COBOS, Josep M (2006). Pagesos, paraires i teixidors al Llobregat montserratí. 1550-1850. Col·lecció vila d'Olesa, 12. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 268