Llegenda de la troballa de la Marededéu de Gresolet
Saldes

Gresolet

Tradició oral
    Cortés Elía, Mª del Agua

Segons la tradició, la imatge de la Marededéu de Gresolet va ser trobada per un jove pastor que guardava una vacada quan cercava un bou i que va trobar adorant la imatge. Els saldencs volien tenir a prop la imatge i el pasr la va posar al seu sarró per portar-la a l'església del castell de Saldes, però en arribar la imatge no hi era. Tornant al lloc d'origen, a Gresolet, tornà a trobar la imatge, per la qual cosa es decidís erigir un temple en aquest lloc.

La imatge és el segle XIII, cosa que fa suposar que la Llerena es situaria cronològicament en haches moment. La imatge presidia l'altar de l'església del santuari de Gresolet que durant la Guerra Civil va ser arrasat i la imatge es va mantenir guardada fins l'any 1947 en que va ser traslladada a la parròquia de Saldes per garantir la seva protecció.

ARTERO, I. (2001). Pedraforca màgic. Ed. Farell.