Marededéu de Gresolet
Saldes

XIII-XIV
    IPA núm. 3588.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Talla romànica de fusta policromada que amida 55cm d'alt. La Mare de Déu és presentada asseguda en un tron en forma de banc, amb la part superior decorada amb motllures. La imatge porta corona i vesteix túnica cenyida amb cinturó, mantell sobre el cap i esquena arreplegat a la falda i davallant fins als peus en plecs. La cara emmarcada per alguns cabells al descobert sota el mantell, faccions de la cara amb trets grossos, detalls ben treballats, front pronunciat, amb posat rialler. Te la ma dreta estesa i amb l'esquerra aguanta el Fill que està damunt el seu genoll. El Nen porta corona i va vestit amb mantell, amb la ma esquerra sosté un llibre i amb la dreta beneeix amb dos dits estesos. La imatge ha quedat molt transformada degut a una restauració i la policromia va estat tota refeta. La tipologia de la imatge en quant a esquema i configuració, ens permet situar la factura a partir de la segona meitat del segle XIII o principis del XIV. De fet, en la descripció que va fer el Pare Camus al segle XVII, el braç dret li mancava.

Es tracta d'una imatge de Mare de Deú trobada que, segons la tradició, va ser trobada per un jove pastor que guardava una vacada quan cercava un bou i que va trobar adorant la imatge. La imatge presidia l'altar de l'església del santuari de Gresolet que durant la Guerra Civil va ser arrasat i la imatge es va mantenir guardada fins l'any 1947 en que va ser traslladada a la parròquia de Saldes per garantir la seva protecció. La imatge de la Marededéu és de finals del segle XIII. El 1936 es va aconseguir salvar la imatge de la Marededéu. Es va substituir la imatge romànica per una altra antiga que hi havia a la sagristia i la original es va amagar en un buc d'abelles ubicat entre d'altres. Més tard es va treure i es va embolicar amb mantes, fet que va provocar que es malmetés la policromia, tal i com explica Mn. Josep M. Montanyà, rector de Saldes (Montanyà). El juny de 1939 es va tornar a posar la imatge al santuari.

AA.VV. (1985). Catalunya romànica. Vol. XII, El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona. AMBRÓS, Pare (1926). Notes històriques sobre el poble de Saldes i el seu Santuari de Santa Maria de Grasolet. Novena en honor de la Mare de Déu de Grasolet, per un devot seu. Editorial Franciscana, Barcelona, any 1926. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3588. Generalitat de Catalunya. 1990. MONTANYÀ (1939 aprox.). Memorandum. Memòries inèdites sobre la Guerra Civil a Saldes. APS. ROSINYOL, J.M. (1996). Les Marededéus del Berguedà (segle XII al XV). Ed. Amics del Romànic del Berguedà.