Molers
Saldes
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Molers és un dels veïnats que formen part del municipi de Saldes, situat prop de la riera de Saldes, format per un grup de masies construïdes en una elevació del terreny, al centre de les quals hi ha l'església de Sant Ponç. Hi ha quatre masos, cal Mainader, cal Manau, cal Guillemàs i cal Japarro (o cal Casals), totes elles amb estructura similar, de planta, pis i golfes, teulada a doble vessant, algunes amb coberts a l'exterior que amplien el conjunt de l'habitatge. Únicament cal Manau està habitada tots l'any, cal Japarro està abandonada i en mals estat de conservació, i les altres dues s'han rehabilitat recentment.
Història
El lloc de Molers formava part del terme del castell de Saldes i era de la jurisdicció dels barons de Pinós. L'any 1311 el lloc i la casa de Molers eren de Ramon de Vila de Lillet que el subinfeudà a Berenguer de Fígols. Degut a la crisis demogràfica de la Baixa Edat Mitjana el lloc es despoblà i l'any 1632 l'església encara estava abandonada. Les masies del lloc les trobem documentades ja al segle XV. El mas Grifé de Molers, documentat el 1491 quan va morir Margarida Larigós de Maçaners, el seu marit, Pere Cazo àlies Gavax, podia quedar-se al mas fins a recuperar les 5 lliures que Margarida li havia deixat en testament, fet que mostra la pobresa d'aquest mas. El 1397 està documentat el mas Prat de Molers, el 1322 el mas Bover de Molers, el mas Guillemas també al segle XV (TOUS, 1985). Al fogatge de 1497 Molers està fogatjat junt amb Maçaners, igual que al de 1553, per la qual cosa no podem extreure les cases que hi havia, tot i que segurament serien les mateixes quatre que hi ha a l'actualitat.
Bibliografia
AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. RIU, M. (1971). Les activitats d'un notari de muntanya al segle XIV. Estudis d'història medieval IV, Barcelona. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3591. Generalitat de Catalunya. 1990. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.