Dolmen de Maçaners
Saldes

    Berguedà
    Maçaners. L'Obaga.
    Emplaçament
    Es troba a uns 100m de cal Xisquet.

    Coordenades:

    42.22986
    1.7614
    397791
    4676040
    Número de fitxa
    08190-40
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL, acord Consell Comarcal Berguedà 12-9-2001.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 5864
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 005A00423
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Domen simple amb vestíbul enfonsat o vestíbul pou. Es túmul esllevissat pel sector sud a causa dels treballs agrícoles, ja que es troba al mig d'un camp de conreu. Està format per una llosa de coberta que cobreix un vas megalític format per dues lloses laterals i un túmul de 20m de diàmetre. A la primera intervenció arqueològica va proporcionar material interessant: 3 vasos ceràmics i un ganivet de sílex blanc.

    També conegut com Dolmen de cal Xiquet de Maçaners o dolmen de Molers. Fitxa CC.AA. de F. Sánchez i G. Vila, any 1991.

    El dolmen va ser excavat per primera vegada per Mossèn Serra Vilaró l'any 1920. Va donar diferents materials arqueològics, com atuells de ceràmica i un gran ganivet de sílex blanc, datables en època del Bronze Mitjà (1800-1400 aC.). L'any 2002 es va fer una excavació dirigida per Josep Farguell i promoguda per l'Associació d'Arqueologia del Berguedà. Els materials es troben dipositats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Aquesta intervenció es va fer degut al mal estat de conservació del conjunt. La rehabilitació va consistir en la neteja, reforç i reconstrucció del túmul amb recollida de les terres del túmul per a recollir probables restes antropològiques i arqueològiques. Es va recuperar a l'interior fragments ossis sense connexió anatòmica, fragments de ceràmica campaniforme amb apèndix de botó, cerpamica amb decoració plàstica i incisions, ceràmica de superfícies llises i sense ornamentació, sílex, alguna joia d'ambre, tot fóra de context.

    Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya, fitxa núm. 5864. Generalitat de Catalunya. CASTANY, J. i altres (1990). El Berguedà, de la prehistòria a la antiguitat. Llibres de l'Àmbit nº 4. Àmbit de Recerques del Berguedà. CURA, M. (1987). L'Horitzó campaniforme antic als Països catalans. A Fonaments núm. 5, p. 97-127. Barcelona. SERRA VILARÓ, J. (1927). Civilització megalítica a Catalunya. Diocesanum Musaeum Archaeologicum. Solsona. P. 232. Memòria de la intervenció arqueològica al Dolmen de Maçaners. Saldes. Any 2002. Arxiu de l'Àrea de Coneixement i Recerca. Direcció general de Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.