Lledoner de can Bassa
Granollers

Masia de can Bassa. Camí de can Bassa, s/n (Palou)
    Sector nord de Palou

Espècimen botànic
    Espècimen molt vell i en estat precari
    Jordi Piñero Subirana

Lledoner molt antic que es troba a l’est del jardí de la masia de can Bassa. Actualment el tronc està força deteriorat i té alguns forats. Al voltant seu hi ha altres lledoners més joves que han nascut d’aquest; alguns sorgits de manera natural i altres plantats.

Aquest lledoner és el que hauria donat nom a la Mare de Déu del Lledó: una imatge gòtica del segle XIII originària de l’església medieval que hi havia al costat de la masia de can Bassa.

Informació oral facilitada per la propietària de la masia de can Bassa.

En època medieval hi havia l’església de Santa Maria del Lledó, que ja apareix esmentada l’any 1082. Després les referències documentals són més escasses, fins al segle XVIII. El 1733 es diu que l’església estava edificada a casa de Jeroni Magarola (ORTEGA; TERRADES). En aquesta església s’hi venerava la Mare de Déu del Lledó, una imatge gòtica del segle XIII. Més tard es va traslladar a l’església parroquial de Sant Julià, on fins el 1936 encara es venerava la imatge original. Avui hi ha una reproducció (ORTEGA; TERRADES).

Segons informació oral, durant la Guerra Civil de 1936 la Verge s’hauria guardat a l’interior d’aquest lledoner. La imatge portava una corona i la van trobar decapitada. Fa uns anys es va celebrar una diada d’agermanament entre Granollers i Castelló de la Plana, on es venera una altra Mare de Déu del Lledó. En aquest cas es tracta de la patrona de la població, i se li dediquen unes festes molt sonades. Granollers va obsequiar Castelló amb plançons d’aquest arbre de can Bassa, els quals foren plantats a la ciutat valenciana.

ORTEGA RUIZ, Carme; TERRADES SANTACREU, Maria Encarna. “La Mare de Déu de Lledó (Granollers)”, Catalunya Romànica, Fundació Enciclopèdia Catalana (versió internet).