Cal Rei
Granollers

Camí de cal Rei, s/n. Palou. Sector sudest del terme municipal. Al barri de cal Rei
    Ctra. del Masnou (BP-5002), al km. 14,1 camí en direcció est uns 400 m

Actualment en procés de restauració
    Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable. Fitxa núm. 226.
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de tres antigues cases de pagès adossades que han conservat força íntegrament la tipologia constructiva originària, entorn del tombant de segle XX. Es troben emplaçades a peu del camí de can Tià o de cal Malo. L’edificació és de planta rectangular, amb un cobert adossat a l’angle sud, i consta de planta baixa més un pis, amb el carener de la teulada paral·lel a la façana.

La façana principal, orientada al nordoest, s’estructura en base a tres eixos d’obertures que no tenen la mateixa separació entre elles. Cada eix correspon a una casa adossada originàriament independent, i consta d’un portal d’arc rebaixat i una finestra al seu damunt rematada amb arc escarser. Les obertures són emmarcades amb maó, i els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. Recentment s’han col·locat unes barbacanes sobre cadascun dels tres portals. La façana posterior té unes característiques similars, amb diversos eixos d’obertures també emmarcades amb maó.

Aquesta casa es troba a peu d’un camí que, segons l’arqueòleg Josep Estrada, ja està documentat al segle IX. Era conegut amb el nom d'Strada Francesca i de Via Calciata, i comunicava l'altra banda dels Pirineus, passant per Girona i Hostalric, amb Barcelona. Per les seves característiques constructives aquestes tres cases adossades es devien bastir a finals del segle XIX o començament del XX. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, podria haver estat el 1890.