La Ginesta

Km. 41,5 de la carretera C-32
    Sota l'autopista A-16, a l'alçada del Port Ginesta

Regular
    L'estat general de l'edifici a nivell estructural sembla òptim; caldria restaurar l'aspecte exterior de les façanes i mantenir l'adequació de l'entorn.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. 2006
    Ref. cad.: 001500DF06H001
    Núria Nolasco Azuaga

La masia de La Ginesta està constituïda per un edifici construït a quatre vents, amb tres nivells d'alçada (pb + 2p) i coberta a doble vessant. En la composició de la seva façana principal s'identifiquen tres eixos verticals d'obertures amb emmarcaments de maó massís; la verticalitat s'accentua també mitjançant la disposició de maons que imiten carreus cantoners. Pel que fa a les visuals horitzontals, aquestes s'estableixen a partir de les cornises que tradueixen a l'exterior els forjats de l'edifici i que estan constituïdes per sèries d'elements ceràmics que defineixen relleus; les cornises es perllonguen en les façanes laterals que no presenten obertures. A la planta baixa s'identifica la porta d'accés, conformada per un arc de mig punt i flanquejada per dos finestrals enreixats. Als pisos superiors es localitzen tres finestres, essent germinades les del darrer nivell. El frontis culmina finalment amb el ràfec de la teulada.

Aquesta masia figura en les disposicions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal com a edificació rural que s'ha de reconstruir i rehabilitar, sempre respectant els volums existents i sense alterar la composició original.

Aquesta masia va ser construïda l'any 1885 a instàncies d'Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918). El seu nom està associat a la presència de la planta de ginesta (retama). L'establiment podria remuntar-se al període medieval (segle XIV).
    El promotor de l'obra va ser el primer comte de Güell, títol que li va atorgar l'any 1910 el monarca Alfons XIII juntament amb el del senyor de les terres de Garraf que havia adquirit en pública subhasta l'any 1871. Fou l'explotador de la primera pedrera a Garraf i el fundador de la fàbrica Asland. L'any 1894 va promoure la construcció d'un pavelló de caça a La Pleta (vegeu fitxa 456), i un any després va restaurar la masia i la torre de Garraf i va encarregar a Gaudí la construcció del conegut Celler Güell (vegeu fitxes 446 i 447).

MATEOS, R. (2003) "Història de Garraf". Sitges
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (2006)