La Freixeneda
Mediona

Al nord est el nucli urbà, a la zona del mateix nom, al Km 3,5 de la carretera BV-2304
    Emplaçament
    A la quadra d’Agullàdols, entre l’ermita de Santa Margarida i un petit nucli d’edificacions a l’oest.
    335.7

41.47979
    1.68676
    390358
    4592853
    08122 - 78
    XIII, XVII-XVIII
    Reformada recentment
    Fitxa ARQ042 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Lúdic/Cultural
    002100200CF89C0001WE
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de planta rectangular composada de planta baixa pis i golfes amb coberta de teula àrab a doble vessant. Al seu voltant s’hi distribueixen diversos volums tot delimitant un pati just davant la porta d’entrada del cos principal. Aquest pati queda tancat per un baluard completament reformat on es pot llegir el nom de la finca.

El cos principal està orientat a est on trobem la façana i porta principal, adovellada amb arc de mig punt, la resta d’obertures totes rectangulars i fetes d’obra, es distribueixen de forma simètrica a partir de tres eixos. A banda i banda de la porta principal trobem dues finestres, a l’alçada del primer pis hi ha tres balcons, amb balustrada de ferro i les golfes s’obren amb dos pòrtics d’arc de mig punt.

A la façana principal també hi ha un petit mural de rajols vidrats amb la imatge d’un Sant treballant la terra. En imatges antigues de la finca, hi havia tres bancs d’obra adossats a la façana.

Per la banda sud, aquest cos principal disposa d’una galeria porxada definida amb arcs de mig punt que té continuïtat, seguint la inclinació de la teulada a la façana oest. En aquesta façana trobem diverses obertures delimitades amb arc de mig punt i pedra tosca, entre elles dues portes adovellades.

Al nord s’adossa perpendicularment un volum obert amb una galeria horitzontal i capçal superior. Aquest cos al s’hi pot accedir des del nord a dos nivells. Per una banda trobem una espècie d’eixida pavimentada i corredor que comunica amb els diferents àmbits i un petit pont, a l’extrem est, amb balustrada de ferro que comunica la part superior de l’edifici. Per sota aquest pont i mitjançant una rampa amb  accés des de l’est s’accedeix al pati principal del recinte.

Un dels espais amb accés des de la banda nord està museïtzat i es poden veure un cup i diversos elements i eines vinculats amb la producció vitivinícola.

El conjunt ha estat completament reformat de forma recent i s'ha adaptat als diferents tipus d’esdeveniments i activitats gastronomiques, culturals i turístiques que hi tenen lloc actualment.

Finca familiar de Pere Ferrer Bosh, fundador junt amb Dolors Sala de les caves Freixenet, actualment amb seu a Sant Sadurní d’Anoia.

Francesc Sala Ferrés va fundar el 1861 la Casa Sala, la primera marca exportadora de vins de Sant Sadurní d’Anoia. El seu fill va seguir amb el negoci, però el casament a inicis del segle XX de la seva filla, Dolors amb Pere Ferrer Bosch, el fill petit de la Freixeneda, té lloc el naixement del negoci del cava el 1914.

Pere Ferrer era fill de La Freixeneda, una finca documentada des del segle XIII i de la qual els Ferrer eren propietaris des de feia 18 generacions.

El matrimoni ràpidament va esdevenir un tàndem guanyador introduint canvis claus en tot el procés productiu i apostant per un tipus de producció, el cava. Les dots comercials de Pere Ferrer el va portar a llençar diferents marques una última relacionada amb l'origen familiar “Freixenet”, diminutiu de Freixeneda y sobrenom  amb el que ell mateix era conegut a la zona per ser el petit de la família Ferrer. L’èxit va ser total i tot i diverses dificultats al llarg dels anys Freixenet és una de les marques més importants dins el món del cava.

Actualment Freixenet és propietat d'una empresa alemanya. En la compra no hi forma part La Freixeneda que la família conserva i que produeix i comercialitza vins i cava.