Imatge de Santa Llúcia
Veciana

Capella de Santa Llúcia a la Rubiola

Bisbat de Vic
    Jordi Montlló Bolart

Imatge de culte de Santa Llúcia que es venera a la capella que hi té dedicada a La Rubiola. És de guix policromat. La Santa està representada amb els seus atributs característics, amb la safata a la mà dreta amb els ulls. Porta vestit verd i mantell vermellós. Està situada damunt una peanya on hi ha el nom de la santa. És la imatge central d'un retaule de fusta, pintat de blanc, fet després de la guerra civil.

A la part posterior de la peanya hi ha unes inscripcions heterogènies "ANCHA / 11 / tienda Barcelona / 1894" i les inicials E.L

Sabem que el dies natalis o dia de la mort de Santa Llúcia va ser el 13 de desembre de 304 i que va patir el martiri en temps de l'emperador Dioclecià. Nascuda a Siracusa, de família benestant, sembla que va perdre el pare en la infantesa. Havia promès la seva virginitat a Crist, i va acompanyar la seva mare, que patia grans hemorràgies al sepulcre de Santa Àgata. Ací esdevé una inflexió en la seva història, ja que Santa Àgata se li apareix i la tracta de germana estimada i li diu que ella mateixa, per la seva fe i santedat podia obrar la guarició que demanava. Guarida la mare, tornen a Siracusa i comencen a donar tota la seva fortuna als pobres. Però el pretendent de Llúcia va sospitar d'ella i la denuncia al procònsol Pascasi, que després d'un diàleg amb la santa, intenta corrompre-la, tot enviant-la a un prostíbul, però no van poder moure-la ni amb una parella de bous. Com que pensaven que la santa feia màgia van abocar-li orina bullent per a desfer el sortilegi. Després la van empastifar amb pega i li van botar foc, però no la va tocar. Finalment, li van travessar el coll amb una espasa, o la van decapitar, segons les fonts més antigues del còdex Papadopoulos.

ROMA, JOSEFINA (2013). Santa Llúcia: particularitats d'una santa que ha donat nom a una fira; dins Diari de la Fira de Santa Llúcia, desembre de 2013, barcelona, pàg. 21.